Follow Midnight's Magazine on Facebook Follow midnightsmag on Twitter Follow Midnight's Magazine on Netlog Follow Midnight's Magazine on Myspace
logo

Frumusete pe perioada sarcinii.

Frumusete pe perioada sarcinii.

Industria cosmetica a punctat in ultimii ani cateva schimbari majore privitoare la comercializarea produselor de make-up cu referire speciala la segmentul femeilor insarcinate. Nisa aceasta de produse dedicate exclusiv gravidelor, s-a dezvoltat intr-un ritm accentuat, mai ales datorita strategiilor de marketing bine orchestrate, care au determinat femeile sa cumpere orice produs, etichetat drept “sigur” pentru ele, fara a acorda importanta ingredientelor (unele dintre ele omise cu buna stiinta din prospecte).
Un prilej numai bun pentru ca dezvoltatorii de cosmetice bio sau organice sa lanseze contraofensiva, inducand ideea cum ca tot ceea ce nu contine parabeni inseamna sanatate curata. Nimic mai eronat: asa-zisele cosmetice organice, care nu contin conservanti, pot provoca mult mai mult rau decat bine unei femei, indiferent daca aceasta este sau nu insarcinata. Lipsa conservantilor din produsele cu pricina, poate determina in timp reactii chimice la nivelul formulelor cosmetice si implicit o degradare a lor, devenind un pericol pentru sanatate.

De asemenea, ani de zile s-a tot dezbatut problema compusilor din produsele de machiaj care ar putea dauna femeilor gravide. S-au realizat liste, din ce in ce mai lungi, menite mai mult sa provoace panica decat sa ajute, pana in punctul in care cativa ecologisti au venit cu ideea ca femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca decat remedii naturale pentru piele. Cu alte cuvinte, ne intoarcem in Egiptul Antic, cand laptele curgea “la robinet”, iar femeile din clasele superioare erau invatate sa se invaluie in miere din cap pana in picioare, pentru ca fatul sa se dezvolte armonios.Lasand la o parte extremele, femeia in perioada sarcinii tot femeie ramane si prin urmare este necesar sa se ingrijeasca de frumusetea sa, in acelasi mod in care o facea si pana in momentul in care a ramas gravida. Desigur, folosirea unor anumitor categorii de produse cosmetice trebuie evitata, datorita ingredientelor care odata absorbite in sange pot afecta dezvoltarea fatului. Iata asadar, ce produse cosmetice si de make-up va recomand sa folositi pe perioada sarcinii:

Mit: vopseaua de par este complet interzisa pe perioada sarcinii

Adevar: vopseaua de par contine intr-adevar substante chimice care pot afecta sarcina, motiv pentru care majoritatea medicilor nu recomanda vopsirea in perioada cu pricina. Cu toate acestea, emulsiile nuantatoare sunt mai blande din punct de vedere al compozitiei chimice, iar atata timp cat mergeti la un salon de coafura si evitati ca vopseaua sa va atinga scalpul, nu exista nici un motiv de ingrijorare.

Mit: este musai ca in perioada sarcinii sa folositi creme pentru vergeturi

Adevar: cremele pentru vergeturi si alte produse din aceeasi categorie, destinate femeilor gravide, nu reprezinta decat iluzii frumos ambalate. Majoritatea acestor produse nu au nici un fel de proprietati active, singurul efect avut fiind acela de hidratare a pielii, pe care oricum il puteti obtine folosind o crema hidratanta sau daca preferati, ulei de masline etc. Corpul sufera in permanenta modificari de-a lungul sarcinii si este o mare greseala sa credeti ca o crema oarecare, etichetata drept speciala pentru gravide, va poate fi de vreun real folos.

Mit: cremele cu protectie solara trebuiesc evitate cu orice pret

Adevar: cremele cu factor de protectie solara, nu doar ca trebuiesc folosite in fiecare zi, ci sunt absolute esentiale pentru sanatatea voastra. Cautati in magazine creme cu factor de protectie solara dermatologice (nu cosmetice), care sa contina oxid de zinc sau dioxid de titaniu (astfel de produse au incluse in formula mai putine substante chimice). Mai mult decat atat, cremele faciale cu factor de protectie trebuie aplicate in fiecare zi, pentru a preveni ceea ce se numeste “melasma” sau “masca graviditatii” (aparitia de pete puternic pigmentate la nivelul fetei).

Mit: lacul de unghii este contraindicat pe perioada sarcinii

Adevar: in perioada in care sunteti gravide, din contra, trebuie sa acordati o atentie cu totul speciala manichiurii. Schimbarile care se produc la nivel hormonal in organism in cele 9 luni de sarcina, afecteaza in egala masura aspectul pielii, al parului si al unghiilor. Prin urmare folosirea unor tratamente speciale pentru unghii este mai mult decat necesara. Ideal ar fi sa apelati la lacuri intaritoare pentru unghii, care previn ruperea si exfolierea acestora, precum si la uleiuri esentiale cu care sa va masati unghiile.

Mit: fara fond de ten, pudra si ruj pe perioada sarcinii

Adevar: este adevarat ca majoritatea produselor de machiaj contin un complex de substante, nerecomandat in anumite cazuri pe perioada sarcinii din simplul motiv ca odata ajunse in sange pot afeca fatul. Solutia nu consta in a nu mai folosi nici un produs de machiaj, ci in a utiliza mai degraba cu moderatie si in cantitati mici (daca veti refuza cu desavarsire sa va protejati pielea cu ajutorului produselor cosmetice, veti obliga astfel organismul sa faca un efort mai mare pentru a mentine aspectul pielii, al parului si al unghiilor sanatos). In timpul sarcinii pielea devine mult mai sensibila, iar cantitatea de produse de make-up folosita trebuie redusa (porii au tendinta de a se astupa mai repede). 


Nu exista nici un comentariu pentru acest articol, fii primul care lasa un comentariu.

Comenteaza articol :

Nume, prenume
              E-mail