Follow Midnight's Magazine on Facebook Follow midnightsmag on Twitter Follow Midnight's Magazine on Netlog Follow Midnight's Magazine on Myspace
logo

Sailor Jerry – parintele tatuajelor

Sailor Jerry – parintele tatuajelor

Tatuajele clasice in perioada de maxima popularitate: anii 1930 – 1960

Pe cand unii oameni se retrageau in suburbii, in case confortabile economisind bani pentru masini de spalat mai bune si masini de tuns gazonul, altii plecau pe mare in cautare de experiente noi. La intoarcerea pe vas, marinarii aveau mereu noi povesti de impartasit, precum si noi tatuaje la indemana. Pe atunci, locul principal al tatuajului nu era glezna sau alte locuri ascunse privitorului, ci bratul musculos ce spunea observatorilor inocenti intamplari si locuri care ii diferentiau de oamenii obisnuiti.

 

Un maestru din scoala veche, Norman “Sailor Jerry” Collins (1911-1973) 
Sailor Jerry a fost numit la nastere Norman Collins, dar a inceput sa se indeparteze de normalitate la varsta de 19 ani, cand a devenit marinar. A calatorit in jurul lumii, unde pe langa primele sale tatuaje, a intrat si in contact cu arta si grafica Asiei de sud-est. Mai tarziu, aceasta experienta a reprezentat o influenta majora, cand si-a deschis primul salon de tatuaje in Cartierul Chinezesc din Honolulu, Hawaii, loc de intalnire pentru lupii de mare, soldatii beti si orice fel de indivizi ce nu se temeau a fi in preajma unui nivel exploziv de testosteron.

Pe sticla de rom Sailor Jerry putem gasi punctual marile eveniemnte din viata sa printre care:


- in 1928 s-a inrolat in Marina Statelor Unite
- in 1929 a vizitat Japonia unde a studiat arta tatuajelor
- in 1933 si-a deschis primul salon de tatuaje
- in 1941 a fost ranit in atacul de la Pearl Harbour
- in 1951 a fost nevoit sa inchida salonul din motive financiare
- in 1961 s-a insurat pentru a 5-a oara
- in 1963 a redeschis salonul de tatuaje
- in 1973 moare in Honolulu

Daca acum 40 de ani vroiai un tatuaj cu adevarat clasic, trebuia sa te intorci in timp sau, daca nu locuiai in Honolulu, trebuia sa traversezi chiar si oceanul. Acolo gaseai un tip grizonat in tricou alb, cu freza pompadour si cu bratele pline de tatuaje, cunoscut marinarilor si pasionatilor de tatuaje drept “Sailor Jerry”. El a fost cel care era considerat de multi, drept parintele maiastrelor, minutioaselor si indrazanetelor tatuaje clasice sau cum spun unii “old-school”. Erau tatuaje inspirate din imaginatia celor aflati “naiba-stie-pe-unde” departe de casa.

El folosea o gama larga de culori, si isi crea proprii pigmenti ce nu vatamau pielea. Tot el a fost cel care a creat ansamble de ace ce inserau pigmentul cu mult mai putina durere asupra pielii, si a fost unul dintre primii care au folosit ace de unica folosinta, lucrand intr-un mediu steril ce se ridica la inalte standarde medicale. Preocuparea lui pentru detaliu era foarte precisa, lucru ce se vedea in mod deosebit in reprezentarea velelor din tatuajele cu tema nautica. Din punct de vedere artistic, influentele sale se intind de la atitudinea rebela a marinarului american pana la misticismul Orientului Indepartat.
A mentinut tot timpul o corespondenta cu marii maestrii ai tatuajului japonez, preluand in lucrarile sale acel stil cu linii groase.

 

Tatuajele nu s-au nascut in cartiere rezidentiale

Cartierul tatuajelor din Honolulu, Hawaii, a aparut intr-o perioada in care multi marinari poposeau acolo, iar bautura era o preocupare zilnica, erau genul care plateau pentru compania femeilor si pentru imprimarea bicepsilor cu imagini expresive si rezonante ce ii insoteau pe viata. Pe atunci, Cartierul Chinezesc era singurul loc de pe insula unde iti puteai procura un tatuaj, de unde si concurenta aceraba intre multele saloane de tatuaj.
Marinarii ratacitori nu erau impresionati de umbre discrete si culori fine – ei erau in cautarea unor imagini cu care sa-si dea pe spate amicii de acasa. Sailor Jerry si-a construit afacerea cu design-uri indrazanete care exprimau abil starea de spirit a clientelei. Analizand “flash”-ul lui Sailor Jerry, este evident de ce, dupa atatia imitatori, a fost nevoit sa-si imprime sloganul “The Original Sailor Jerry” pe operele sale.

Pentru a intelege mai bine cum a inceput totul, mai precis cum au inceput oamenii sa aprecieze tatuajele de calitate, recomand filmul documentar de 77 de minute “Hori Smoku Sailor Jerry” (2008) (vezi trailer aici). Filmul exploreaza radacinile tatuajului american de-a lungul timpului, prin prisma celui mai celebru tatuator modern, Norman “Sailor Jerry” Collins.

 

Poate va intrebati ce este “Flash”-ul?

“Flash” este termenul asociat afiselor ce reprezinta lucrarile tatuatorilor si care decoreaza deseori atelierele lor precum un tapet. Datorita reputatiei sale si a meticulozitatii, Sailor Jerry si-a imprimat “flash-ul” pe hartia de cea mai inalta calitate, realizata din bumbac, hartie foarte subtire ce se deterioreaza greu.

 

Lucrarile lui Sailor Jerry

La fel ca lucrarile oricarui mare artist, fiecare design de-al lui Sailor Jerry ascunde mai multa profunzime si detaliu decat transmite la prima vedere. Intr-unul din tatuajele lui deosebite, o corabie traverseaza oceanul pe deasupra cuvantului “HOMEWARD” (revenire/inapoiere) – umbrele sunt meticuloase, liniile sunt perfecte, dar ceea ce-l face extraordinar este explozia de rosu din spatele navei, de o romanta si un optimism atat de necesare vietii pe mare.

Cele mai importante lucruri care lipsesc unei vieti pe mare sunt bineinteles, sanii, si persoanele care ii insotesc. Domnisoarele strasnice sunt baza tatuajelor clasice, si astfel erau si specialitatea lui Sailor Jerry. Fetele lui Jerry nu sunt sterse, sunt creaturi voluptoase, cu solduri atractive si sani indrazneti. Si totusi, ochii lor sunt ceea ce iti atrag atentia mai mult decat orice – ochii jucausi, constienti de propria senzualitate. Chiar si inchisi, le poti simti prezenta care ti se strecoara in suflet. Sunt atat de senzuali, incat ii poti privi in fiecare zi, pana la moarte, sunt genul de tatuaje care genereaza conversatii aprinse chiar la propriul priveghi. “Ea e ultima cu care a fost Joe inainte sa se aseze la casa lui. Am auzit ca inca mai locuieste in insule, unde a crescut doi copii. E foarte draguta, pe bune.”

O alta capodopera reprezinta o femeie in picioare, tinand o cobra. Capul sarpelui i se arcuieste peste umar, iar corpul i se infasoara pe talie. Ea ii tine coada in mana, foarte aproape de bazin, ca si cum ar vrea sa impinga un barbat dincolo de propriile limite ale tentatiei.

O alta seducatoare este o Eva in stil honkey tonk, ce te priveste goala din spatele unei sticle de bere, cu mana dreapta gesticuland spre o cireasa. Dedesubt, cu litere mari, in cel mai autentic stil Sailor Jerry, se poate citi “MY RUIN” (ceea ce m-a ruinat). Alte femei sunt mai subtile, ascunzandu-se in mod seducator dupa pene de paun.

Se stie ca unde sunt femei sunt si dezamagiri. Opera lui Sailor Jerry include si inimi frante in doua, cuvinte precum “BUSTED!” (prins in flagrant!) inscrise in spatiul dintre cele doua jumatati. O alta inima este strapunsa de o torpila. Desigur, sunt si inimi intregi, cu panglici inscriptionate petru prietene, mame sau tati. Chiar si acestea au ceva ce le face sa iasa in evidenta, cum ar fi “MOM/DAD”.

Alte simboluri care le mai folosea:
- sirene, ancore, corabii
- sticle de bauturi
- serpi
- pisici salbatice
- maimuta hawaii-ana rau-famata
- vulturi, soim si alte pasari de prada
- randunele
- motoare si pistoane
- stele nautice
- panglici, ravase si drapele
- cutite, pistoale si alte arme
- zaruri

Toate acestea sunt destinate barbatilor, si felului lor de a-si exprima curajul, taria de caracter, latura sensibila sau insensibila. Confera pasionatilor pentru arta tatuajelor unicitate si un curaj pe care majoritatea barbatilor nu il au.
Tatuajele nu erau o arta ce se expunea in muzee, ci era apreciata de prieteni in baruri, la petreceri si pe strada.
Daca esti atras de fata tatuata pe bratul veteranului, iti sugeram sa iti iei de baut Sailor Jerry Navy Rum. El va fi foarte impresionat de alegerea ta in ceea ce priveste romul, si in mod sigur nu te va pocni si probabil iti va spune si cateva povesti.

Cand Norman “Sailor Jerry” Collins s-a stins din viata in 1973, el a lasat sotiei instructiuni clare cu privire la atelierul lui de tatuaje, prin urmare si a mostenirii sale spirituale. Dupa spusele lui Mike Malone, atelierul urma sa fie oferit unuia dintre cei 3 discipoli ai sai: Mike Malone, Don Ed Hardy, or Zeke Owen, iar daca nici unul din ei nu avea sa fie interesat, acesta urma sa fie ars din temelii impreuna cu lucrarile sale. Din fericire, Mike Malone a acceptat oferta lui Sailor Jerry lasata prin mostenire. Dupa detaliile de preluare a mostenirii stabilite cu sotia lui Collins, banii si-au schimbat proprietarul si Mike a cumparat lucrarile lui Jerry, precum si magazinul din strada Smith, pastrand si ducand astfel mai departe modul de exprimare a barbatilor duri si aventurieri ce haladuiau pe strazile din Cartierul Chinezesc din Honolulu.

Anii 1980 au adus o reiviere pop a tatuajelor, si cu aceasta a venit si parteneriatul dintre Mike Malone si Ed Hardy (ambii discipopli ai lui Jerry), rezultand in lansarea unor carti cu flash-uri de tatuaje istorice, vechi. In curand, peretii saloanelor de tatuaje de pretutindeni aveau sa fie decorati cu lucrarile Maestrului.
Stilul literelor, arta si flash-urile tatuajelor sunt detinute de Sailor Jerry Ltd.

In 1999, Hardy si Malone s-au asociat cu o mica companie de haine din Philadelphia infiintand compania Sailor Jerry Ltd., din dorinta de a duce mai departe mostenirea lui Jerry, nu doar prin tatuaje imprimate pe corpul uman. Cu acordul lui Malone si Hardy, acestia au demarat o linie de haine si accesorii de care Jerry putea sa fie mandru: scrumiere, bascheti, carti de joc, pahare mici de tarie si desfacatoare de sticle. Incet dar sigur, lucrurile incepeau sa prinda contur.
Pe Strada nr.13 din Philadelphia se gazduiesc frecvent in prezent artisti care canta in spiritul Sailor Jerry. Pe website-ul oficial se gaseste o pagina dedicata special acestor artisti.

In 2002, Converse a cumparat licenta de a produce incaltaminte de strada imprimata cu desene de-ale lui Sailor Jerry, precum: Hi-Top, Oxford, si SkidGrip Deck.

Intre timp ei s-au asociat si cu o alta companie de familie, William Grant & Sons, pentru a produce un rom aromat avand la baza o reteta traditionala marinareasca, realizat la standarde la fel de inalte precum cele trasate de Jerry in lucrarile sale. In 2008, William Grant & Sons a cumparat drepturile de exclusivitate asupra marcii de rom Sailor Jerry. Chiar daca Sailor Jerry Ltd. a instrainat definitiv marca de rom, aceasta a fost lasata pe mainile celor cu care pornisera initial afacerea. Pe website-ul oficial Sailor Jerry Rum puteti gasi mai multe informatii, cum ar fi retete de cocktailuri cu respectivul rom. Tot pe acest website exista si un shop on-line de unde se pot achizitiona suveniruri, accesorii si haine in stilul brandului Sailor Jerry Rum.


Nu exista nici un comentariu pentru acest articol, fii primul care lasa un comentariu.

Comenteaza articol :

Nume, prenume
              E-mail